АРТЕ СПА & Парк Хотел - Велинград
 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИИскате да правите нещо различно по време на вашата почивка? Ние от Arte Spa&Park hotel Velingrad имаме няколко идеи, с които можете да разнообразите деня си.

ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ

ПЛАЖЕН ТЕНИС / СТРЕЛБА С ЛЪК


Спорт и Spa неочаквано добра комбинация. В дългите летни дни, освен прекрасните ни минерални басейни и изключителното разнообразие на Spa съоражения, предлагаме на всички Вас и малко по-трудоемки активности. Плажен тенис, плажен волейбол или стрлба с лък са предизвикателствата, които сме подготвили. Разбира се подсигуряваме и нужните спортни принадлежности. За повече информация и цени, моля обърнете се към рецепция. Очакваме Ви!

ИЗЛЕТ В ГОРАТА


Местността “Старият чарк” - Това е едно съвсем мъничко, но изключително уютно манастирче, което е посторено наскоро. На Стария чарк ще Ви посрещне реката, чешмата, пейките и дебелите сенки. Има и място за палене на огън, където можете да си устроите барбекю. Местността "Гергевана" - Намира се на пътя, който води високо в планината. Въздухът е невероятно чист, а природата е прекрасна. До параклиса има изворна вода и барбекю, за тези, които искат да си направят пикник.

СИМВОЛЪТ НА ВЕЛИНГРАД - КЛЕПТУЗА


Сред най-забележителните, романтични и тайнствени кътове на Велинград е карстовия извор Клептуза, а едноименният парк с двете си езера е един от символите на града. Той се намира в квартал Чепино, който е една от трите термални зони във Велинград. От карстовия извор на юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен парк. Можете да се възползвате от любимото занимание за малки и големи в езерото Клептуза-карането на водни колела.

КАЧЕТЕ СЕ НА ВИСОКО


Да, Велинград се намира достатъчно високо по принцип, средната му надморска височина е 750-800 м, но ако се качите на връх Острец или на Елин връх, ще можете да се насладите на гледка от птички поглед към града. А на тези места, гората е по-друга, смърчовете са високи, високи, има боровинки, билки и гъби, през лятото е доста прохладно.

ОТИДЕТЕ ДО ЮНДОЛА


Юндола е селце с българо-мохамедани, което се намира само на 17 км от Велинград. Там няма да откриете никакви лъскави атракции, а вместо това – невероятно чиста и девствена природа. През зимата там работи ски-училището за деца, а веднъж в през лятото се провежда традиционен събор с народна музика и кебапчета.

РИБОЛОВ НА ЦИГОВ ЧАРК


Местността Цигов чарк е разположена само на 20-ина километра от Велинград и най-голямото й богатство това е язвор Батак. Там можете да се разходите с лодка или водно колело или да начешете риболовните си страсти. Наколо има множество китни хотелчета и къщи за гости, които с радост ще ви приютят и нагостят. А през зимата наблизо има малка ски-писта за начинаещи скиори.

ПОТОПЕТЕ СЕ В ИСТОРИЯТА НА ВЕЛИНГРАД


Историческият музей на Велинград е основан през 1952г. Той се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата "Света Троица". Централен обект за посещение там е родната къща на партизанката Вела Пеева (1922–1944г) и музеят почти половин век носи нейното име. В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък.

БЪЛГАРСКОТО МИНАЛО- КРЕПОСТ ЦЕПИНА


Цепина представлява средновековна историческа крепост. И до днес нейните останки напомнят на българския народ за славното му минало, а туристите от района на Велинград я посещават на всяка цена. Самата крепост е разположена на невисок, но доста стръмен хълм, намиращ се в източните части на Чепинската котловина, в близост до село Дорково, община Ракитово на около 20 километра от Велинград.

НАУЧЕТЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ ЗА ПЛИОЦЕНСКАТА ЕПОХА


Нещо интересно за малки и големи-Плиоценски парк в Дорково. Според родните и чуждестранните археолози това е мястото с най-огромното и най-вече най-добре проученото находище на струпване от кости на над 30 вида животни. Според родните палеонтолози то датира от преди минимум 5000 хиляди години, а реалната площ на самото находище надхвърля 300 квадратни метра. В парка край Велинград и село Дорково, освен това, присъства и невиждана до сега никъде у нас възстановка на научни разкопки с реални животински кости.

ПЕЩЕРА „ЛЕПЕНИЦА”


Пещерата Лепеница се намира в Западните Родопи, под връх Сюткя (2186 м), на около на 11 км южно от Велинград и е чудесен начин да разнообразите и обогатите деня си. Дълга е 1525 м и е разположена на 975 м надморска височина, с денивелация 10 м. Лепеница се състои от три етажа. Най-долният е дълъг 273 м и през него тече подземна река. На втория етаж при дъждовно време се образуват четири езера, а в сухо време езерата са само две. Третият етаж е сух, но недостъпен. В пещерата има сталагмити, сталактити и сталактони и пещерни бисери. Температурата в пещерата е около 10 градуса.